Varför bärpulver och råsaft?

NORDIC SUPERFOOD – är ett äkta bärpulver, framställt av nyskördade vilda hela bär som torkas vid låga temperaturer under 2-3 dagar för att inte förstöra de känsliga vitala ämnena, så kallad Rawfood. All biologisk näring från bäret tas tillvara, från skal, fruktkött, saft och frön.

Vanligt juicepulver framställs genom att man först pressar juice ur bäret och sedan binder upp näring ur vätskan. Detta kräver en tillsats, vilket ofta är maltdextrin som utvinns ur potatis. Ett sådant juicepulver saknar helt fibrer.

En annan produkt är så kallat fiberpulver. Fiberpulver kan vara framställt av fina vilda bär, men all råsaft pressas ur bäret och säljs separat som dyr juice. Kvar blir en fibermassa av skal och frön, som sedermera blir ett bärpulver. Fiberpulver från Baltikum säljs billigt av mängder aktörer . Detta benämns ofta som nordligt, vilket det är, och som 100 % bärpulver, vilket det också är - men näringsinnehållet är naturligtvis inte det samma.

En sämre råvara blir det också om bär kommer från ställen som inte håller lika hög kvalitet, eller odlade sorter. Odlade sorter kan belasta miljön och innehålla ämnen som inte passar en hälsosträvan.

Kosttillskott och vitamindrycker

Hälsopreparat och kosttillskott i form av tabletter eller flytande vitamindrycker innebär alltid tillsatsämne, pastörisering och andra faktorer som förstört råvaran.


Ett blåbär skapat av naturen själv innehåller mängder av näringsämnen som arbetar synergistiskt tillsammans för att öka den hälsogivande effekten. Det enda hälsosamma alternativet till ett äkta bärpulver är att äta vilda färska blåbär, vilket kan vara svårt att få tid och tillgång till, om man dagligen vill inta tillräckliga doser.

Många av bärens läkande ämnen, som olika nyttiga fettsyror, finns faktiskt i fröna. Fruktköttet och saften innehåller 30-40 % av näringsämnena och skalet har cirka 20 %. Resten finns i fröna. När man äter färska eller frysta bär kan tuggningsprocessen sällan krossa de små fröna, utan de sväljs hela till ingen nytta. Malet till pulver tillgodogör sig vår kropp hela bäret. Det förenklade upptaget samt den koncentration som torkade hela bär utgör, gör att bärpulver är en bra investering både hälso- och prismässigt.

Välj rätt supermat

NORDIC SUPERFOOD är av vildväxande kvalitet, från naturens eget ursprung. Våra Superfoods är således äkta ekologisk, biologisk mat som harmoniserar både kropp och miljö.

Tänk på att tillverkningssätten vid odling eller annan framställning oftast är den enskilt största energiboven och därmed orsaken till växthusgaser, betydligt mer än exempelvis transporter. En annan baksida av odling är användandet av konstgödsling, som bland annat läcker ut i haven via övergödning. De värsta odlingarna sker i söt- eller havsvattenbassänger (exempelvis spirulina) eftersom spillgödning går direkt ut i vattnet.

NORDIC SUPERFOOD är producerat i samarbete med RE-FRESH SUPERFOOD i Sverige.

NORDIC SUPERFOOD och RE-FRESH SUPERFOOD har ambitionen att våra livsmedel i möjligaste mån plockas vilt från våra närområden. Att välja NORDIC SUPERFOOD & RE-FRESH SUPERFOODS är helt enkelt ett nyttigt, klokt val på alla plan.